Na súde s Mikulášom Č. a spol. vypovedali Dušan Borženský a Alojz Kromka

24.05.2006 Prešov

Prešov 24. mája (TASR) - Výpovede Dušana Borženského a Alojza Kromku tvorili podstatnú časť šiesteho dňa hlavného pojednávania s údajným bossom podsvetia Mik...
Prešov 24. mája (TASR) - Výpovede Dušana Borženského a Alojza Kromku tvorili podstatnú časť šiesteho dňa hlavného pojednávania s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a ďalšími obžalovanými pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove.

Obaja svedkovia prišli do budovy súdu za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení, príslušníci Zboru justičnej a väzenskej stráže SR ich totiž doviezli z väzníc s putami na rukách. Kromku, známeho v podsvetí pod prezývkou Lojzo Čistič a s povesťou nájomného vraha, práve v Prešove odsúdil senát krajského súdu pred asi troma rokmi na výnimočný trest - doživotie. Borženský, známy ako Borža, si odpykáva trest 15 rokov odňatia slobody. Kým Borženský prišiel dopoludnia vo väzenskom oblečení, Kromka mal pri popoludňajšom výsluchu na sebe bielo-modrý športový úbor a na nohách červené botasky zn. Nike.
Borženský odmietol pred senátom vypovedať k tomu, čo vie o vražde Jána Kromku, brata Alojza, ktorá sa stala 24. septembra 1997. Využil paragraf, podľa ktorého by si takouto výpoveďou priťažil. O vražde Petra Klešča v Košiciach 1. októbra 1997 povedal, že v ten deň mu volal Jozef Holub, vystupujúci v tejto trestnej veci ako poškodený svedok, pretože útok mal byť namierený aj na neho. Borža sa s nimi stretol v byte Holuba, varoval ich, aby si dávali pozor. Popisoval, ako po odchode z Holubovho bytu stretol na chodníku Alexandra H. , prezývaného Šani, a ďalších dvoch mužov. O jednom z nich tvrdil pred senátom, že bol \"tenký\". Druhýkrát toho človeka videl, keď vypovedal pred súdom v Prešove v súdnom procese s Kromkom. Potom si spomenul, že sa podobal \"asi zo 70 percent\" práve na neho.
Kromka po tom, čo mu predsedníčka senátu zopakovala výpoveď Borženského, reagoval slovami: \"A čo tridsať percent nechal doma? \" Rezolútne poprel, žeby vtedy vôbec v Košiciach bol.
O vražde svojho brata vedel podstatné skutočnosti práve od Klešča. Ten mu povedal, a to Kromka dnes pred senátom zopakoval, že brata v garáži zastrelil dvoma ranami dnes už nebohý Fabián, prezývaný Fabo. Okrem neho sa na vražde mali zúčastniť Klešč, Imro Oláh, Róbert Holub a ešte jeden, ktorému priezvisko Kromka nevedel. Na otázku prokurátorky, že ako tam mohol byť Oláh, keď bol už mŕtvy, Kromka odpovedal, že trvá na svojej výpovedi. O tvrdení z obžaloby, že mali do brata strieľať šiesti, sa vyjadril, že je to \"totálna blbosť\".
Oba výsluchy, i keď boli v značne napätej atmosfére, sa zaobišli bez incidentov. svedkovia rozprávali aj o širších súvislostiach pomerov v podsvetí v rokoch 1996 a 1997, o vzťahoch medzi súperiacimi skupinami, ktorá bola proti ktorej.
Mikuláš Č. mal na oboch svedkov po jednej otázke. Borženského sa pýtal, či bol na neho spáchaný atentát a kedy. Ten odpovedal, že 2. februára 1998, ale nevie, kto usiloval o jeho život. Kromku sa spýtal, či sa niekedy bavili o tom, koľko má súrodencov. Ten odpovedal, že to nevedel. \"Mohol ma poznať, ale len tak, že existuje nejaký Alojz Kromka, \" dodal. Na otázku obhajcu Mikuláša Č. , či bol zamestnancom obžalovaného, Kromka odpovedal, že pre neho v tom čase nič nerobil.
Dnes ešte vypovedala obvodná lekárka, ktorej pacientom bol Alexander H. , vystupujúci v tomto súdnom procese najprv ako obžalovaný. Po tom, čo súd vyradil na samostatné konanie jeho vec na konanie o dohode o vine a treste, mal vypovedať ako svedok. Zatiaľ pred senát nepredstúpil.
Hlavné pojednávanie pokračuje vo štvrtok. Predvolali piatich svedkov, z nich sa jedna osoba už ospravedlnila.
 

Vyberte región

mark